Diumenge passat va tenir lloc, una sortida ornitològica i de descoberta de fauna a la reserva natural del Mas de Melons, al terme de Castelldans, amb el guiatge d’en Lluís Culleré, que és el guarda i guia, qui coneix millor aquest espai i les espècies que hi habiten. Tot un luxe.

Actualment, aquest espai natural, amb més de 14.000 ha amb un mosaic de cultius de guarets, erms, brolles, espartars, saladars…, constitueix la reserva natural estepària més gran de tot Catalunya amb espècies que gairebé, no es troben en cap altre lloc.

Durant l’itinerari, des del mas de Matxerri fins al mas de Melons es van fer diferents aguaits, per observar espècies que realment es troben en perill d’extinció com la ganga, o molt amenaçades com el xoriguer petit o l’oreneta cua roja. I també es veieren el comportament d’altres aus, que ara estan en procés d’aparellament o nidificació.

Durant el recorregut, també es visitaren alguns elements patrimonials relacionats amb l’antic aprofitament de l’aigua, en espais àrids com aquest o testimonis de la producció del vi que durant els segles XVIII i XIX, fou el principal aprofitament de la terra abans de la plaga de la fil·loxera