El passat dissabte, dins el calendari regular d’activitats del CEBG, és portar a terme la ruta dels forns de calç de Tarrés.

Aquest municipi conté l’agrupació de forns de calç més gran de Catalunya, amb un total de 60. Aquestes construccions servien per produir calç a partir de la roca calcària, la qual se sotmetia a temperatures pròximes als 1.000 graus. El producte resultant s’utilitzava per ensulfatar la vinya i en àmbits com la construcció, i es tractava d’un ofici estacional que feien certs pagesos. Els últims forns de les Garrigues van coure calç, fins a mitjan segle XX.

Excursió circular de 12,6 km i 250 m de desnivell+ en què s’ha seguit un circuit senyalitzat d’antics forns de calç restaurats i consolidants per l’Ajuntament de Tarrés, com també algunes cabanes de volta i aljubs.

La part nord del recorregut, a tocar el terme de Fulleda, s’endinsa al fons de la petita vall de les Comes de Mongrat, una coma, totalment obaga i amb un microclima molt accentuat a causa de l’orientació E-O, on trobem una comunitat vegetal única i excepcional a la comarca de les Garrigues, constituïda per un ric bosc eurosiberià, característic de cotes més superiors com la part alta de les muntanyes de Prades, de Pi roig, roure de fulla petita, moixera de pastor, servera … i al sotabosc ginebró, cornera i galzeran.